måndag 16 april 2012

Sugen på att börja tävla?


Ett tips om du vill börja tävla är att kolla runt på ridklubbar i din närhet om det inte anordnas några programridningar eller pay and jump. Det är perfekt att börja på sådana träningstävlingar om man antingen är orutinerad själv eller om hästen är orutinerad.

Igår var jag och Mira iväg på en programridning. Hon är 7 år, väldigt orutinerad och har aldrig varit på en tävlingsplats. Nästa helg ska vi iväg och göra våran debut på riktig tävling, och då passade vi på att åka på en programridning innan för att få träning och en bedömning.

På en riktigt tävling får du ju oftast inte så mycket tid inne på banan innan start, om du ens får någon tid. Ibland får du ju inte rida innanför staketet innan du fått startsignal. Men en programridning ska ju vara en träning, därför får du oftast komma in på banan och rida runt där till du och hästen känner er redo. Det är ju mer tid avsatt per ekipage på en sådan tillställning än en tävling. Där går det undan och starttider ska hållas.

Igår hade man 15 minuter per ekipage. Själva programmet tar ju inte speciellt många minuter, så det fanns tid både att rida runt på banan en bra stund innan, och efteråt fick man feedback av domaren. Ibland får man även rida om vissa delar ifall det är något man inte är nöjd med.
Att det är så lugnt och mycket tid gör ju också att hästen förhoppningsvis får en positiv upplevelse.

Detta är ju också ett mycket billigare alternativ än vanliga tävlingar, och vet man inte hur hästen reagerar på en tävlingsplats så kan det ju kännas lite dyrt att betala alla licenser och anmälningsavgifter.

Efter din ritt får du ju självklart ett riktigt protokoll också, men poäng och kommentarer, så vet du precis vad du ska träna på till nästa tillfälle. 

 Jag och Mira på gårdagens programridning.

//Stina

4 kommentarer:

  1. Träningstävlingar är verkligen superbra för de som har lite gröna hästar, det är ju väldigt mycket för hästen att smälta på tävlingarna. Att ge den en positiv upplevelse är ju viktigt, så det är ju en helt klar positiv utveckling mot för hur det var för säg 15-20 år sedan, då sådana tävlingar var mycket mer sällsynta mot idag.

    Sv: Ni frågade hur vi får all inspiration, och vårt svar är nog att vi försöker skriva om allt som vi själva velat läsa om och det som läsarna efterfrågar, plus att vi lägger in lite om våra erfarenheter också. Eftersom vi är två blir det inte så svårt att variera och komma på saker.

    Tack så mycket för berömmet också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ne det är toppen att man kan vara två :D!

      Radera
  2. Svar
    1. Snällt sagt! Hur går det för dig med körnignen?:)

      Radera