måndag 16 april 2012

Ett utförligt ridpass

Rider man själv utan tränare finns det en del saker som gör att ditt ridpass kanske inte blir som du velat, det inte alltid lätt att hitta på bra övningar, dessutom ger man upp mycket snabbare när ingen är på en hela tiden och man ser inte alltid sina fel själv ovanifrån hästryggen. Så för att göra det bästa av situationen följer här några enkla knep.

Planera ditt ridpass i förväg - Gärna veckovis men också själva passet, alltså inte bara "idag skall jag rida dressyr" utan mer utvecklat. Hitta en bra övning på nätet eller ta hjälp av en vän. Vet man inte vad man ska träna på blir det oftast bara sisådär. Det är viktigt att ha ett mål, inte bara på tävling, hemma i paddocken också, annars ger man upp när man själv eller hästen blir trött, avsluta istället inte övningen för än det att du har klarat av den, struntsamma om det inte blir någon galopp den gången, koncentrera dig på det du har bestämt dig att öva på istället.

Be någon att filma dig - Att filma ridpasset är en superbra metod. Du ser allt från en annan vinkel och kanske kan du själv se vad som går snett och tvärtom vad som går bra. Det är alltid nyttigt att filma, på tävling, träning samt när du rider själv på hemmaplan. Jämför dina olika videos, memorera dina brister och  se vad du skall förändra och vad du skall fortsätta med. 

Avsluta när det känns som bäst - Går det bra? Känner du dig nöjd med eran prestation på övningen? Då är det dags att avsluta. Sitt inte och nöta in övningen, har ni klarat det en gång så kommer ni att klara det igen. Varv efter varv är aldrig bra, att avsluta på topp är bra och nyttigt för både dig och hästen! /Johanna

Laikmets nöjd efter en runda markarbete hemma i paddocken!

2 kommentarer:

  1. Instämmer! Jag brukar skriva upp veckoplanering o kort sammanfattning av passen i "Stallboken" - då får man en himla bra översikt :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är väldigt bra så har man koll på vad man har gjort också =)

      Radera